Nissan Terrano

Ми терпляче чекали як проявить себе цей литовський “коник” в бойових умовах на Донбасі. Сьогодні отримали довгоочікувану вісточку.
Наприкінці 2022 року ІРЦ «Правовий простір» передав позашляховик Nissan Terrano військовій частині, яка визволяла Херсонщину, а нині боронить Донбас. Там служать і херсонці.
Ще навесні 2022-го наші литовські партнери – громадська організація AID for Southern Ukraine (українською «Допомога Півдню України»)почали збирати й передавати нам допомогу. Великий попит тоді був й лишається на позашляховики. 
І ось ще одна автівка приїхала з Литви в гарячу точку та наближає нашу перемогу!
Щиро дякуємо нашим литовським друзям і партнерам, всім, хто пожертвував кошти, час і зусилля, особливо Viktorija Gorbatenko Laurynas Maksvytis Vytenis Daubaras !
Щиро дякуємо литовському волонтеру Giedrius Latakas і всій команді, які організували доставку кількох автівок разом з нашою до польсько-українського кордону.
Дякуємо невтомним херсонським волонтерам Тетяні Шкодівській, Марині Єлисеєвій, Олені Шкодівській, Сергію Пучкову, Олені Тарасенко, які доставили авто в Україну й передали ЗСУ.
Автівка вже пройшла випробування на витривалість по бездоріжжю.
Слава Україні!
Už mūsų ir jūsų laisvę!

ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА ВЕЛИКОГО КНЯЗІВСТВА ЛИТОВСЬКОГО НА ПІВДНІ УКРАЇНИ: ФОРТЕЦЯ ТЯГИНЬ

Наприкінці 2022 року у Вільнюсі вийшов друком науковий журнал “Археологія Литви, Т. 48” Інституту історії Литви (Lietuvos istorijos institutas), до якого увійшла стаття під авторством д.і.н., ст.наукового співробітника Інституту археології НАНУ Світлани Біляєвої та директорки ІРЦ “Правовий простір” Наталі Дануте Бімбірайте, стор. 285-310 

Стаття присвячена результатам досліджень фортеці Тягинь, розташованої біля сучасного села Тягинка на Хероснщині, побудованої Великим литовським князем Вітовтом на острові Велике городище наприкінці XIV-початку XV ст. Археологічні матеріали представили цінну інформацію про синкретизм комплексу пам’яток на території острова, типології, планування та розміри фортеці. Вона була однією з ранніх кам’яних фортець замкового типу в північному Причорномор’ї, складовою оборонної лінії Південних кордонів Великого князівства Литовського. Оборонна система фортеці включала синтез елементів оборонної архітектури від дерев’яно-земляних структур, відомих у давньоруський період до кам’яних стін та контрфорсів нового рівня фортифікації в Європі. В озброєнні фортеці поєднувалися артилерія та холодна зброя, основним видом якої були арбалети, що набули широкого поширення в Литві. Фортеця Тягинь перебувала на перехресті торгових шляхів між Сходом та Заходом на переправі, де стояла митниця. Артефакти свідчать про наявність предметів литовської культури, генуезькі впливи, контакти з Кримом, торговельно-економічні зв’язки з Польщею. Пам’ятник є складовою культурної спадщини Литви та України.

Завантажити >>>