ВПО — це не проблема, а новий ресурс для розвитку громад (29.02.2024)

Передача 9 161 порції гарячих обідів та 157 гігієнічних наборів, облаштування 2-х кімнат соціалізації, STEM-класу та коворкінкового простору, організація 5-ти екскурсій мальовничими маршрутами Західної України. Можливо для когось це просто цифри. Та для внутрішньо переміщених осіб у 6-ти населених пунктах України вони стали суттєвою допомогою і підтримкою при облаштуванні на новому місці проживання.

Надання різнопланової допомоги людям, які постраждали від військової агресії росії проти України – таку мету поставила перед собою команда громадської організації «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Покинувши рідний Херсон, вони не перестали займатися активною громадською діяльністю та змогли налагодити співпрацю з міжнародною організацією ACTED, яка дала суттєві результати.

У період з вересня 2023 року по лютий 2024 року ГО «ІРЦ Правовий простір» у партнерстві з міжнародною організацією ACTED за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України реалізували проєкт, спрямований на підтримку внутрішньо переміщених осіб уразливих верств населення нашої країни.

«Проєкт охопив шість населених пунктів України, а саме місто Калуш, села Мостище і Боднарів Івано-Франківської області, місто Тернопіль і смт Великі Бірки Тернопільської області та місто Хмельницький. Ми ставили за мету – покращити якість життя людей, які вимушено покинули власні домівки. З упевненістю можу сказати, що ми її досягли», – так в загальних рисах підсумовує результати директорка ГО «ІРЦ Правовий простір» Наталя Бімбірайте.

З метою покращення житлових умов у прихистках до п’яти шелтерів були передані на безповоротній основі меблі, кухонний інвентар та побутова техніка. Також вдалося організувати доставку гарячих обідів у п’ять прихистків – у Тернополі, Калуші та селах Мостище, Боднарів – загалом їх було надано 9 161.

Смачні гарячі обіди стали суттєвою допомогою для мешканців прихистків

А 90 ВПО-мешканців трьох шелтерів Калуської громади отримали 157 гігієнічних наборів.

Гігієнічні набори та гарячі обіди значно полегшили щоденний побут для мешканців прихистків

Ця підтримка стала суттєвою – такий висновок можна зробити спілкуючись з мешканцями цих прихистків.

«Хочу подякувати міжнародній організації ACTED. Підтримка дуже велика, наприклад, гігієнічні набори. Це дуже полегшило нам життя. Ми менше витрачаємо коштів на засоби гігієни, а тому можемо щось додаткове купити для дітей», –  розказує пані Люба, яка вимушено покинула свій дім у Харківській області та вже близько двох років живе з дітьми у шелтері в Калуші.

В межах проєкту був зроблений акцент і на соціалізації та організації дозвілля. Так було облаштовано коворкінговий простір у прихистку в місті Тернополі, для чого закупили й передали ноутбуки, меблі, настільні лампи та крісла. А у двох прихистках Калуської громади створили кімнати соціалізації, які завдяки проєкту облаштували ноутбуками, аудіо колонками, БФП, проекційними екранами та проекторами. Також для  прихистків у Боднарові та Калуші передали спортивний інвентар, що стало приємною несподіванкою для дорослих і особливо для дітей.

Спортивний інвентар допомагає активно проводити дозвілля як дітям, так і дорослим, які проживають у прихистках.

«Наші діти просто в захваті. Та й ми, дорослі, теж задоволені. Я не можу своїх дітей додому загнати. Вони грають в настільний теніс, стрибають в залі. Спортзал для них – це дозвілля, центр життя. Це чудово! Дуже дякуємо за таку допомогу», – розповідає пані Світлана, мешканка прихистку у місті Калуш. За її словами дорослі теж багато часу проводять у спортзалі.

Найбільше вражень, напевно, отримали учасники екскурсій. Всього було проведено 5 екскурсій. Три з яких Карпатами, учасники відвідали водоспад Пробій, парк-музей мініатюр у місті Яремче та полонину Перці у селі Яблуниця Івано-Франківської області та дві екскурсії до Кам’янця-Подільського Хмельницької області. Загалом учасниками екскурсій стали 192 вимушених переселенця.

«Знаєте була дуже прекрасна поїздка в Яремче. Дякуємо ACTEDу й ІРЦ «Правовий простір» за те, що організували нам таку подорож. Це відволікає від сумних думок. Можна змінити обстановку, подивитися на красу, дізнатися щось нового, поспілкуватися з іншими учасниками. Все було прекрасно. Погода сприяла. Залишилися задоволеними і  діти, і  дорослі», – не приховує своїх вражень пані Світлана, яка виїхала з рідного окупованого міста Світлодарськ Донецької області на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Середньовічна Кам’янецька фортеця нагадала про своє українське коріння і надовго запам’яталася відвідувачам

Родзинкою проєкту стало втілення в життя багаторічної мрії жителів Великобірківскької громади Тернопільщини створити для дітей сучасний STEM-клас з робототехніки. І ця мрія була втілена! Саме 24 листопада 2023 року відбулося  відкриття нового STEM-класу з робототехніки на базі Центру позашкільної освіти у селищі Великі Бірки, що викликало багато позитивних емоцій та зацікавлення у жителів громади. Тепер близько 200 дітей з соціально-вразливих категорій населення мають змогу займатися технічними моделюванням, здобувати знання й практичні навички у найперспективніших галузях, навчатися за інноваційними методиками.

У STEM-класі займаються гуртківці Центру позашкільної освіти, діти з сімей внутрішньо переміщених осіб, які живуть у Великобірківській громада та учні місцевого ліцею, Малоходачківської гімназії і Смиковецької початкової школи.

За словами Наталі Бімбірайте, не зважаючи на закінчення цього проєкту, у планах ГО «ІРЦ Правовий простір» ще є багато суспільно важливих ідей. Адже вони впевнені, що бути соціально корисними для країни – це зараз важлива риса для всіх свідомих українців.

«Ми дякуємо нашим міжнародним партнерам з ACTED та Гуманітарного фонду для України за те, що простягли руку допомоги українцям у такий складний час. Наша співпраця була продуктивною і результативною. Таким чином ми разом змогли допомогти кільком сотням людей», – підкреслює директорка ГО «ІРЦ Правовий простір» Наталя Бімбірайте.

*Цей проєкт виконувався ГО «ІРЦ Правовий простір» у партнерстві з ACTED та фінансувався Гуманітарним фондом для України.

Джерело: Громадський Простір

Створюємо віртуальний музей фортеці Тягинь (02.02.2024)

Першого лютого 2024 росіяни російські війська скинули авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ в Херсонській області. Били по місцях, де знаходиться могила кошового отамана Костя Гордієнко, кладовище запорізьких козаків XVIII ст., лапідарій. Було три потужні вибухи.

Для нас це стало черговим свідченням того, наскільки росіяни бояться нашої справжньої історії. Саме тому ми вирішили невідкладно оголосити про початок нового проєкту, яким продовжимо боротися з їхніми історичними фейками й зберігати нашу спадщину.

Ми давно мріяли про це й працювали, щоб ця мрія стала реальністю. Ми впевнені, що цей проєкт на часі. Ми готові у 2024 році на новому рівні продовжити роботу зі збереження пам’ятки національного значення – городища і фортеці Тягинь. Отже, СКОРО:

  • Оцифруємо знахідки Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАНУ за 6 років. Ця колекція була дивом врятована у лютому 2022 року, адже ми вивезли її на виставку у Києві – і це її врятувало від знищення або викрадення з Херсонського краєзнавчого музею. Оцифровка забезпечить збереження артефактів за будь-яких умов.
  • Створимо віртуальний музей Тягині українською та англійською мовами, щоб до нашої спадщини та справжньої історії мала доступ світова спільнота.
  • Покажемо вам 3D-модель фортеці Тягин, над якою попрацюють українські історики й архітектори.
  • Створимо нову унікальну виставку про Тягинь, яка відкриє українцям і всьому світові її силу та неповторність.

Ми доведемо, що є речі, які в нас неможливо відібрати.

Ми станемо сильнішими й сучаснішими, і разом з тим збережемо свої цінності та свою спадщину і розкажемо про них світу.

Наші партнери:

Культурний центр Україна-Литва

Центр культурного розвитку “Тотем” / Centre of cultural development “Totem”

Асоціація Української Миротворчої Школи

*Нову ініціативу ІРЦ “Правовий простір” підтримано в рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.