Суд захистив права щодо отримання публічної інформації (21.01.2014)

З 10.05.2011 року набрав чинності Закон України 2939-VI «Про доступ до публічної інформації», прийнятий ВР України 13.01.2011 року. Цей Закон визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

19.08.2013 року до Херсонського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов від Бімбірайте Наталі-Дануте Антано (далі – позивач) до Міського комунального підприємства “Херсонелектротранс” (далі – відповідач, МКП “Херсонелектротранс”), де просить визнати протиправними дії відповідача, які виявилися у ненаданні інформації за запитами щодо доступу до публічної інформації про використання бюджетних коштів. Позивач мотивувала свої вимоги тим, що відповідачем безпідставно було відмовлено у наданні запитуваної інформації, оскільки МКП “Херсонелектротранс” фінансується з державного бюджету, має ознаки монопольного становища щодо отримання та освоєння бюджетних коштів у вигляді субвенцій, має особливий статус на ринку надання пасажирських коштів, а тому є розпорядником інформації. Положеннями ч.5 ст.6 Закону України “Про доступ до публічної інформації” визначено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, умови отримання цих коштів.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, дійшов висновку, що така відмова є протиправною,

оскільки МКП “Херсонелектротранс” є розпорядником інформації в розумінні ст.13 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, запитувана позивачем інформація є предметом суспільного інтересу, що забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов”язків громадян. Інформація про витрачання бюджетних коштів та розпорядження комунальним майном є складовою права на інформацію, гарантованого ст.34 Конституції України та забезпечується гарантіями Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 21.01.2014 року постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 09.09.2013 року залишено без змін.

Херсонський окружний адміністративний суд

Джерело: Закон і бізнес