Новий ресурс з протидії фейкам та історичним міфам

Новий ресурс з протидії фейкам та історичним міфам

Україна втягнута у гібридну війну, в якій дезінформація і фейки є одним з інструментів. Найбільш небезпечний фейк про Південь України – це міф про так звану «Новоросію». Що сьогодні можуть протиставити громадські організації, територіальні громади, освітяни, вчені? Медіа-грамотність, критичне мислення і новий ресурс, який науково спростовує цей міф.

Громадська організація «Культурний центр Україна-Литва» вже 6 років активно підтримує археологічні дослідження на Херсонщині і разом з ІРЦ «Правовий простір» працює над відновленням історичної пам’яті. У фокусі нашої уваги Тягинська територіальна громада і Новокаховська ТГ, де розташовані пам’ятки національного значення – археологічна пам’ятка «Фортеця Тягинь» і пам’ятка архітектури Дозорна вежа (вежа Вітовта). Обидві вони відносяться до історії та культури трьох народів – українського козацтва, Великого князівства Литовського часів князя Вітовта і кримськотатарського народу. В інформаційному просторі відкриття науковців створюють реальну протидію російським фейкам і інформаційним маніпуляціям про історію цих земель.

Зараз вже нікого не треба переконувати, що відновлення історичної пам’яті – це важливо. Проте багато часу було втрачено, а історія України послідовно стиралася і переписувалася під російський імперський наратив більше 200 років. За рік чи два цього не виправиш, тому й досі Північне Причорномор’я і Південь України страждають від відлуння міфологізованої історії про нібито цивілізаційну роль для цих «пустих земель» російської імператриці Катерини ІІ у 18-му столітті; власне на цьому ґрунтується ідея «Новоросії». На жаль, саме таку розповідь про історію Півдня України можна почути і під час екскурсій, і в громадах під час спілкування з людьми.

Задля протидії історичним фейкам і, зокрема, фейку про «Новоросію», ХМГО «Культурний центр Україна-Литва» розробив новий сайт. Він розповідає про фейки як інструмент маніпуляцій з нашою свідомістю і нашою історією. Тут можна знайти і приклади історичних фейків, і зрозуміти, чому деякі з них є дуже небезпечними. Окрема сторінка сайту присвячена дослідженням Фортеці Тягинь та сучасним відкриття Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАНУ, які повністю спростовують історичний міф про так звану «Новоросію».

У січні 2022 р. відбулися дві презентації нового сайту і вебінари для керівників територіальних громад Херсонської області, працівників місцевих адміністрацій, вчителів та керівництва шкіл, а також для гідів. Про те, як відрізняти фейки і протидіяти маніпуляціям, і що можуть зробити громади для відновлення справжньої історії України, говорили провідні фахівці, історики, громадські лідери – заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, д.і.н., професорка, начальниця Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України Світлана Біляєва, голова правління «Культурного центру Україна-Литва», директорка ІРЦ “Правовий простір” Наталя Бімбірайте, архітекторка і керівниця наукових досліджень ГО “Новокаховське товариство охорони культурної спадщини” Ліза Євсеєва, історик і Голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий.

У сучасному світі інформація формує реальність життя людей. Змінюючи інформацію, можна маніпулювати не лише сьогоденням, але й минулим, стираючи досягнення наших предків або вигадуючи неіснуючі успіхи. Наше вміння вирізняти фейки і протидіяти маніпуляціям завдяки науковим знанням та поширенню достовірної інформації зміцнює кордони нашої держави – так само, як колись їх зміцнювала фортеця Тягинь.

Перейти на сайт «Найбільш небезпечний фейк про Південь»

Матеріали розроблені ХМГО “Культурний центр Україна-Литва” в рамках грантової програми проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність», який виконується IREX (Рада наукових досліджень та обмінів) за підтримки Посольств Великої Британії та США. Зміст матеріалів не обов’язково відображає думку та не є офіційною позицією IREX, а також Урядів Великої Британії та США. Дані матеріали дозволяється використовувати із навчальною метою та за умови, якщо це здійснюється безоплатно для кінцевого споживача. Обов’язковим є посилання на IREX та проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *