Три тисячі кілометрів, щоб допомагати Херсону: як міжнародні партнери підтримують місто

Три тисячі кілометрів, щоб допомагати Херсону: як міжнародні партнери підтримують місто

Євгенія Вірлич. Журналістка, головна редакторка

Ввечері, коли в Херсоні майже не зустрінеш людей, а обстріли росіян посилюються, волонтери в’їхали до міста на 17-місному бусі, заповненому допомогою. Власне і сам автобус є допомогою, але везти його порожнім, коли їдеш до рідного міста під цілодобовим обстрілом росіян, просто неможливо. Саме так і вирішили громадські діячі з ІРЦ «Правовий простір».

Автобус «Mercedes Benz» для Херсона придбала громадська організація AID for Southern Ukraine («Допомога Півдню України») на зібрані в Литві пожертви і подарувала херсонській громадській організації ІРЦ «Правовий простір». Автобус наповнили окопними свічками, наданими Ukmergė LIONS club. А за паливо для автобуса, який здолав 3 000 кілометрів громадські діячі дякують бізнесменам з міста Укмерге за те: завдяки їхній допомозі, автобус без проблем здолав таку відстань. Доставили автобус разом із цінним вантажем директорка ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте та водій Михайло Власенко.

Автор: ІРЦ Правовий простір

Не обійшлось із без допомоги для воїнів на південному напрямку. В гуманітарному вантажі були такі необхідні нині для ЗСУ гідрокостюми та рятувальні жилети, медикаменти й простирадла для шпиталю, надані за ініціативи Мільди Гоштаутайте та Романа Українця. Разом із гуманітарним Мерседесом волонтери доставили до Хесронщини гуманітарний вантаж ще й на волонтерському мікроавтобусі Фольксваген, який на початку року подарували литовські партенри для волонтерських цілей.

Фото ІРЦ «Правовий простір»

ІРЦ «Правовий простір» вже багато років працює в царинні захисту прав людей. Із повномасштабним вторгненням та окупацією ця робота не спинилась, незважаючи на небезпеку, зокрема для самої пані Наталі: її росіяни шукали ще до 24 лютого 2022 року. Це не спинило роботу.

Окрім цілого ряду проєктів, у партнерстві з Acted та за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України діячі організації розпочали реалізацію проєкту, спрямовану на надання різнопланової гуманітарної допомоги ВПО.

«Наш проєкт почався у вересні і триватиме впродовж 6 місяців. Ми працюємо відразу у 6 населених пунктах України, а саме у місті Калуші, селі Мостище і селі Боднарів Івано-Франківської області, місті Тернопіль і смт Великі Бірки Тернопільської області, та у Хмельницькому. Отримувачами допомоги стали внутрішньо переміщені особи з вразливих категорій, які, власне, і проживають у цих громадах. Допомога спрямована насамперед на покращення якості життя людей, які вимушено покинули власні домівки», – каже директорка ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте.

Так, завдяки проєкту у жовтні 82 вимушені переселенці у трьох місцях компактного проживання (шелтерах) Калуської громади отримати гігієнічні набори. А двом шелтерам на безповоротній основі передали спортивний інвентар.

Жителі двох шелтерів отримали спортінвентар: стіл для настільного тенісу, ракетки, кульки, комплекти для бадмінтону, м’ячі футбольні, волейбольні, баскетбольні, скакалки, обручі, каремати.

В межах проєкту звертається увага на покращення психологічного та емоційного стану внутрішньо переміщених осіб. З цією метою у жовтні були організовані три екскурсії в Карпати, розраховані на 120 осіб.

Дві групи учасників екскурсії з Тернополя й Калуша біля парку-музею мініатюр (м. Яремче Івано-Франківської області, 28 жовтня 2023 року)

Не забарився відгук і від Калуської громади

Більше про проєкти організації розкажемо в наших наступних публікаціях — разом із інтерв’ю та відгуками.

Джерело: Кавун.Сity