Життя після АТО – Херсонська школа (9.12.2016)

Життя після АТО Херсонська школа (9.12.2016)

У Херсоні волонтери з 12 районів області здобували необхідні знання і навички у роботі з демобілізованими учасниками бойових дій на Сході країни. Школа небайдужих громадян – серія тренінгів, організованих інформаційно-ресурсним центром «Правовий простір» і благодійним фондом «Джерело життя» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».
Школа стала логічним продовженням роботи двох громадських організацій, які об’їздили 11 районів області, зустрічались на місцях з ветеранами АТО, їхніми родинами, представниками влади й місцевого самоврядування для вивчення проблем «знизу». У кожному з районів зустрічали активістів, волонтерів, словом, небайдужих, які здатні змінювати ситуацію на краще.
Перед організаторами Школи небайдужих громадян було складне завдання – обрати справжніх місцевих лідерів з-поміж 37 заявок. Волонтер, психолог, соціальний працівник повинен бути сильний духом і мати відкрите серце. Війна залишає глибокі рани у душах бійців, практично всі страждають від посттравматичного синдрому. Перший дводенний семінар відбувся 11-12 листопада і присвячувався темі «Особистого лідерства» і вів його знавець людських душ, капелан 1-го батальйону військових капеланів, настоятель церкви Святої Олександри, психолог за другою освітою, Андрій Степанович Калита.
– Лідер здатен змінити себе і змінити ситуацію. А ще повинен орієнтуватись у правовому полі. Законодавство швидко змінюється, і досвіду роботи з демобілізованими у владних структур і соціальних служб замало, – коментує Андрій Калита.
Другий і третій дводенні тренінги пройшои у Херсоні 25-26 листопада та 6-7 грудня 2016 року.
– Другий тренінг – «Право і демократія» – це знайомство з основами та історією прав людини, з техніками вирішення проблем шляхом компаній громадського лобіювання і правове врегулювання пільг учасникам АТО і їхнім родинам. Темою третього семінару ми визначили «Медіаційні компетенції» – методи врегулювання конфліктів. Це ціла наука, яка дає можливість вичерпати конфлікт таким чином, щоб обидві сторони лишилися задоволеними результатом, – продовжила розповідь про програму Школи Наталя Бімбірайте, керівник інформаційно-ресурсного центру «Правовий простір».
Практична частина третього семінару – найскладніша. Учасникам потрібно розв’язати непросте завдання – конфлікт виник між учасником АТО і жінкою похилого віку. Влада виділила демобілізованому земельну ділянку під будівництво, а на ній вже бабуся посадила городину. Будівельні матеріали завезли і скинули на бабусин город, зрозуміло, врожай загинув.
Всі учасники Школи набули нових знань і технік – той, хто здатен змінитись, може змінити і оточуючий світ.
Автори : Олена Ліщенко. Оператор: Влад Купрєєв. Таврійські новини, 9.12.2016, ХОД ТРК ” Скіфія”
Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=87lqpP1YBwM&t=103s

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *