У Херсоні відбулась публічна дискусія щодо організації безоплатної первинної правової допомоги (17.04.2018)

У Херсоні відбулась публічна дискусія щодо організації безоплатної первинної правової допомоги (17.04.2018)

12 квітня об 11.00 в малому залі Херсонської міської ради відбулася публічна дискусія щодо організації безоплатної первинної правової допомоги на Херсонщині. У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, депутати, громадські активісти, які займаються питаннями надання безоплатної первинної правової допомоги, також був присутній представник Господарського суду Херсонської області.

Захід проводився в рамках проекту «Підвищення доступу до правосуддя вразливих верств населення у громадах Волинської, Харківської та Херсонської областей».

У відкритій дискусії державних структур та громадських організацій обговорювались питання ідентифікації типових звернень запитувачів правової допомоги, визначалися «пробіли» в законодавстві про надання правової допомоги, зокрема щодо неврегульованості на законодавчому рівні питання перенаправлення запитувачів БПД, відсутність стандартів якості надання первинної правової допомоги. Як наголосила голова правління Громадської спілки «Мережа Правового Розвитку», директорка ГО «ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте, зараз мережа працює над вдосконаленням стандартів безоплатної первинної правової допомоги, якими могли б керуватися у роботі всі організації, що займаються цим видом діяльності.

Звернемо увагу, що за законодавством України безоплатна правова допомога поділяється на первинну та вторинну. Безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Безоплатна первинна правова допомога надається кожній особі, тобто громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, в тому числі біженцям, які перебувають під юрисдикцією України.

Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру; надається виключно певним категоріям населення, перелік яких закріплено Законом.

Відвідувачі Господарського суду Херсонської області мають можливість ознайомитися з інформацією стосовно можливостей надання безоплатної правової допомоги, яка розміщена на інформаційному стенді в холі першого поверху установи.

Фото з сайту: http://kherson.legalaid.gov.ua/ua/holovna/1933-publichna-dyskusiia-shchodo-orhanizatsii-bezoplatnoi-pravovoi-dopomohy-na-khersonshchyni 

За повідомленням прес-служби суду 

Джерело: Судова влада України

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *