Благодійники з Херсонщини годують безплатними обідами переселенців в Тернополі

Благодійники з Херсонщини годують безплатними обідами переселенців в Тернополі

У Тернополі реалізують проєкт допомоги внутрішньо переміщенням особам. Його втіленням займається херсонська громадська організація інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” у партнерстві з міжнародною французькою гуманітарною організацією “Acted” за фінансової підтримки Гуманітарного фонду для України. В рамках проєкту переселенців годують гарячими обідами.

Людмила з Херсонщини приїхала до Тернополя рік тому з тимчасово окупованого лівобережжя, де і досі лишаються її рідні. Зараз проживає в одному з гуртожитків.

“Багато хто зараз лишився без роботи. Повноцінний гарячий обід він ніколи не буде зайвим. По-перше, це смачно, по-друге, відчувається, що ми тут не самі — нас не забули. Нам допомагають — це важливо”, — говорить жінка.

Благодійники Херсонщина безплатні обіди переселенці Тернопіль
Тернопіль. Переселенці беруть безплатні обіди від благодійників з Херсонщини, листопад 2023 року. Фото надала Наталя Бімбірайте

Тетяна також виїхала з селища на тимчасово окупованому лівобережжі. У тернопільському гуртожитку мешкає разом із сином.

“Це важливо для нас, що організоване гаряче харчування. Маємо можливість не витрачати кошти на харчування. А спрямовувати їх на інші свої потреби”, — сказала переселенка.

Благодійність Тернопіль обіди переселенці Херсонщина
Тернопіль. Переселенка заповнює анкету на отримання безплатного обіду, листопад 2023 року. Фото надала Наталя Бімбірайте

Гарячими обідами переселенців почали забезпечувати з початку листопада. Годують людей в одному з шелтерів Тернополя та трьох у Калуській громаді. Робитимуть це протягом двох місяців. У Тернопільському гуртожитку проживають 65 внутрішньо переміщених осіб, обідає — 51 людина, розповідає директорка громадської організації “Правовий простір” Наталя Бімбірайте.

“Ми розраховували годувати 65 людей 60 днів з 1 листопада по 30 грудня без вихідних. Але так вийшло, що зареєструвалася менша кількість людей. Деякі мігрують і ті вакантні порції, що лишилися, але в бюджеті вони затверджені, тому ми їх розрахували на більшу кількість днів. То фінансові ресурси, які залишаються від зайвих передбачених порцій ми врахували й люди будуть до січня отримувати обіди”, — розповіла директорка.

За її словами, перед тим як починати годувати, наші координатори приїздять на місце, заповнюють анкету на кожну людину і там відмічають вразливості: де багатодітні, люди з інвалідністю, пенсіонери, одинокі.

Також в рамках проєкту у тернопільському гуртожитку планують відкрити кімнату соціалізації. Зараз для її облаштування закуповують техніку: комп’ютери та роутери.

Джерело: Суспільне новини