Мрія, яка стала реальністю: у Великобірківській громаді відкрили STEM-клас для дітей (28.11.2023)

Мрія, яка стала реальністю: у Великобірківській громаді відкрили STEM-клас для дітей (28.11.2023)

Ірина Савка

У сучасному світі з його постійним розвитком підростаюче покоління повинно бути здатним креативно, нестандартно, оригінально мислити, створювати інновації. Саме так виник напрям STEM-освіти, в якому у навчальних програмах посилюється природничо-науковий компонент у поєднанні з інноваційними технологіями. Їх використовують навіть у вивчені творчих, мистецьких дисциплін. Тому актуальність відкриття STEM-класів сьогодні ні в кого не викликає сумнівів.

Завдяки зусиллям громадської організації «ІРЦ Правовий простір» у партнерстві з міжнародною гуманітарною організацією «Acted» та Гуманітарним фондом для України, у селищі Великі Бірки, що на Тернопільщині, 24 листопада відбулося  відкриття нового STEM-класу на базі Центру позашкільної освіти. Подія однозначно викликала багато позитивних емоцій та зацікавлення у жителів громади.

На відкриття STEM-класу у Великобірківській громаді чекали декілька років

За словами директорки ГО «ІРЦ Правовий простір» Наталі Бімбірайте, втілення цього проєкту стало для команди організації пріоритетним невипадково.

«Перебуваючи у Великих Бірках навесні 2023 року, ми дізналися про значні напрацювання місцевого освітнього середовища в технічному моделюванні, конструюванні на основі ІТ-технологій, інноваційних підходах до навчання та про їхню мрію знати і робити більше. Так виникла проєктна ідея обладнання STEM-класу, адже це той напрям, який буде визначальним для відновлення України, і його вже тепер важливо розвивати надаючи можливість розвиватися дітям з сімей вимушених переселенців та місцевим дітям. Це також допомагає інтегруватися переселенцям у приймаючій громаді. Відрадно, що цей проєкт став переконливим і для наших партнерів – французької міжнародної організації Acted та Гуманітарного фонду для України, які надали необхідне фінансування», – ділиться деталями пані Наталя.

Директорка ГО “ІРЦ Правовий простір” Наталя Бімбірайте (на фото – друга зліва) під час відкриття STEM-класу

Отже, представники ГО «ІРЦ Правовий простір» передали 8 наборів конструкторів для робототехніки, 9 ноутбуків та 9 комп’ютерних столів, телевізор, спеціальний стіл для робототехніки з нішами для зберігання та тренувальне поле на загальну суму 17 800 доларів (близько 650 тисяч гривень).

Загальний бюджет реалізованого проєкту склав 17 800 доларів

Як розповіла начальниця відділу освіти, культури молоді та спорту Великобірківської селищної ради Ольга Урманець, у STEM-класі займатимуться  гуртківці Центру позашкільної освіти, діти з сімей внутрішньо переміщених осіб, які живуть в цій громаді та учні Великобірківського ліцею, Малоходачківської гімназії та Смиковецької початкової школи.

Очікують, що STEM-клас стане популярним серед дітей громади

«Це великий інвестиційний внесок у нашу громаду, – підсумовує Ольга Урманець. – Наша давня велика мрія втілюється в життя – ми матимемо змогу дати можливість всім нашим вихованцям з раннього шкільного віку знайомитися з ІТ-технологіями, вчитися програмувати, створювати робототехніку та управляти нею, застосовувати на практиці ці знання й у прийнятті рішень в майбутньому».

На відкритті діти відразу випробували нове обладнання

Команда ГО «ІРЦ Правовий простір» впевнена, що шляхом реалізації таких проєктів можна стимулювати дітей до навчання, розвитку та експериментів.

Вкладаючи у розвиток дітей, ми вкладаємо у наше майбутнє!

*Цей проєкт виконується ГО «ІРЦ «Правовий простір» у партнерстві з Аcted та фінансується Гуманітарним фондом для України.

Фото: ГО “ІРЦ Правовий простір”

Джерело: Громадський Простір