Створюємо віртуальний музей фортеці Тягинь (02.02.2024)

Створюємо віртуальний музей фортеці Тягинь (02.02.2024)

Першого лютого 2024 росіяни російські війська скинули авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ в Херсонській області. Били по місцях, де знаходиться могила кошового отамана Костя Гордієнко, кладовище запорізьких козаків XVIII ст., лапідарій. Було три потужні вибухи.

Для нас це стало черговим свідченням того, наскільки росіяни бояться нашої справжньої історії. Саме тому ми вирішили невідкладно оголосити про початок нового проєкту, яким продовжимо боротися з їхніми історичними фейками й зберігати нашу спадщину.

Ми давно мріяли про це й працювали, щоб ця мрія стала реальністю. Ми впевнені, що цей проєкт на часі. Ми готові у 2024 році на новому рівні продовжити роботу зі збереження пам’ятки національного значення – городища і фортеці Тягинь. Отже, СКОРО:

  • Оцифруємо знахідки Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАНУ за 6 років. Ця колекція була дивом врятована у лютому 2022 року, адже ми вивезли її на виставку у Києві – і це її врятувало від знищення або викрадення з Херсонського краєзнавчого музею. Оцифровка забезпечить збереження артефактів за будь-яких умов.
  • Створимо віртуальний музей Тягині українською та англійською мовами, щоб до нашої спадщини та справжньої історії мала доступ світова спільнота.
  • Покажемо вам 3D-модель фортеці Тягин, над якою попрацюють українські історики й архітектори.
  • Створимо нову унікальну виставку про Тягинь, яка відкриє українцям і всьому світові її силу та неповторність.

Ми доведемо, що є речі, які в нас неможливо відібрати.

Ми станемо сильнішими й сучаснішими, і разом з тим збережемо свої цінності та свою спадщину і розкажемо про них світу.

Наші партнери:

Культурний центр Україна-Литва

Центр культурного розвитку “Тотем” / Centre of cultural development “Totem”

Асоціація Української Миротворчої Школи

*Нову ініціативу ІРЦ “Правовий простір” підтримано в рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.